top of page
  • Mehfem

İslam Atlası: Tacikistan


BaÅŸkent: DuÅŸambe


Nüfus: 9 Milyon





Tacikistan, Orta Asya'da bulunan, komşuları Afganistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin olan bir ülkedir. Resmi dili Tacikçedir. Nüfusun %95'ini Müslümanlar oluşturmaktadır. İslamiyet bu topraklara 7.yy ortalarında Muaviye b. Ebu Süfyan devrinde geliyor, Abbasiler dönemindeyse İslamiyet çok daha genişleyerek yayılmıştır.


Ülkenin yakın tarihine baktığımızda 1929 yılında Tacikistan Sovyet Sosyalist devleti kuruldu ve ülke Sovyetler Birliği resmi üyesi oldu. Tarihler 9 Eylül 1991'i gösterdiğinde Tacikistan, Sovyetler Birliğinden bağımsızlığını ilan etmiştir. Sovyetler zamanında halk, özellikle dini açıdan çok büyük zorluklar yaşadı. Dini vecibeler gizli gizli yapılırdı. Medreselerinde kapanmasıyla din eğitimi aile büyükleri tarafından evlerde verilmeye başlandı. Ülke bağımsızlığını elde ettikten ve Sovyetler baskısından kurtulduktan sonra insanlar nihayet daha özgürce yaşamaya başladı.


Tacikistan ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ülke nüfusunun %70'i yoksul. İş imkanları kısıtlı olduğu için halkın bir kısmı Rusya'ya çalışmak ve ailesinin geçimini sağlamak için göç ediyor. Kadınlar günümüzde bile geleneksel kıyafetlerini giymeye devam ediyor. Tacikler, kültürlerine ve geleneklerine bağlı bir millet.


Fann Dağları: Tacikistan'ın doğa harikası olan bu bölge uğranması gereken yerlerin başında gelir. Bkz;



Pamir Dağları: Geleneksel Tacik çadırlarında misafir olabilir, ülke kültürünü yerinde görmek için deneyimlenmesi gereken bir tecrübe. Bkz;



Hissar Kalesi: 16.yy'da inşa edilmiştir. İnşa edildiği dönemde medrese olarak kullanılmıştır. Bkz;


Tacikistan, doğal güzellikleri, kültürü ve tarihi eserleri bakımından turistlerin beğenisini kazanan bir Orta Asya ülkesidir.

  • X
  • Instagram
bottom of page