top of page
  • Mehfem

İslam Atlası: Azerbaycan


Başkent: Bakü

Nüfus: 10 Milyon


Azerbaycan, Kafkasya'da yer alan, doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Resmi dili Azericedir. Müslümanlar ülke nüfusunun %97'sini oluşturur. Azerbaycan, Hz. Ömer ( r.a.) zamanında fethedildi. Böylece bu topraklarda İslamiyet hızla yayılmış oldu.


Sovyetler Birliği 1920 yılında Azerbaycan'a girerek ülkeyi kendi topraklarına kattıklarını ilan ettiler. 1991 yılında Sovyetlerin dağılması ile Azerbaycan yeniden bağımsızlığına kavuşmuş oldu. Ülkenin yakın tarihine baktığımızda (1988-1994) yılları arasında Karabağ Savaşı adı verilen korkunç bir savaş yaşandı. Bu savaş Azeriler ve Ermeniler arasında yaşandı. Savaşın başlama nedeni Ermenilerin, Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ bölgesi üzerinde hak iddia etmesiydi. Ermeniler, Dağlık Karabağ bölgesinin kendi topraklarına katılmasının hakları olduğunu iddia ettiler ve böylece savaş başlamış oldu. Savaş süresince Ermeniler birçok katliama sebep oldular. Bunlardan en bilineni ise Hocalı Katliamıdır.


Hocalı Katliamı, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşandı. Ermenistan'a bağlı birlikler, burada yaşayan Azeri sivilleri vahşice katletti. Maalesef Dünyanın gözü önünde bir insanlık suçu işlendi ve devletler bu duruma seyirci kaldı. Günümüzde ise Dağlık Karabağ Cumhuriyeti hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır fakat bu topraklar hukuken Azerbaycan'a ait görülmektedir.


Azerbaycan ekonomisi tarım, hayvancılık ve petrole dayalıdır. Dünyada en eski petrol ihracatı yapan ülkedir. En kaliteli petrol bu topraklardan çıkarılır. Turizmde ülke ekonomisi için önemli bir gelir kaynağıdır. Kadim bir tarihi olan ülke, kültürü ve geleneksel yapısı ile turistlerin ilgisini çeken bir bölgedir.


UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Şirvanşahlar Sarayı, iki katlı bir saraydır. Sarayın üst katında zamanında Şah ve ailesi, alt katında ise önemli misafirler kalırdı. Bkz;



Bibi Heybet Camii, zarif mimarisi ile bu topraklara gidildiğinde görülmesi gereken önemli eserlerden biridir. Bkz;



UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Kız Kalesi. Bkz;



Bakü deyince ilk akla gelen,adeta şehrin simgesi olan Alev Kuleleri. Bkz;



Kardeş ülke Azerbaycan, hem mesafe olarak hemde gönül bağı olarak bize bu kadar yakınken mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir ülke. Kendinizi evinizde hissedeceğinizden şüphem yok. Ayrıca tarihi eserleri, kültürü ve geleneklerini yakından tanımak için keşfedilmeyi bekleyen yanı başımızda bir ülke.

  • X
  • Instagram
bottom of page