top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıEnes

''Ben bu dünyadan nefret ettim''

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

''Biliyor musunuz? Ben bu çağdan nefret ettim. Etimle, kemiğimle nefret ettim''

Bu sözün sosyal medyada patlak veren üzücü bir olay üzerine çokça paylaşıldığını görürsünüz. Söz, Zarifoğlu'na aittir. Ancak şöyle bir hata var; Zarifoğlu bu sözü söyleyip de oturmadı yerine. Bu söz ''nefret ettim, lanet olsun'' diyerek oturmak için söylenmedi. Bu söz kıyam etmek için söylendi. Direnmek için, dirilmek için.


Bu çağın getirdiği bütün haksızlıklara ve zulümlere direnmek için öncelikle farkı belli etmemiz gerekir. ''Ben zalimlerden değilim'' iddiasını kendi şahsiyetimizde taşıyabilmemiz için öncelikle zulüm ile aramıza kalın bir çizgi çekmemiz gerekir. ''Zulümden nefret ederim, zulme asla razı değilim''dir Zarifoğlunun bu cümlelerinin tercümesi. Direnmek için öncelikle bir bilinç lazım. Eğer bu çağın beraberinde getirdiği haksızlıklara karşı direneceksek öncelikle haksızlığa buğzetmemiz gerekecek.


Aynı zamanda bu söz bünyesinde diriliş tohumunu barındırır. Bir şeyden nefret eden insan eğer samimiyetle nefret ediyorsa o şeyi değiştirmeye ve hakkı yerine koymaya çalışır. Hiçbir fiile geçmeyip de zulümden nefret edenler samimiyetsizdir gibi bir iddiada bulunmuyorum. Ancak meselenin yalnızca bir yüzünü görmüşlerdir. Ortada bir zulüm varsa bundan nefret etmek yolun başıdır sonu değil. Nefret ettikten sonra harekete geçilmelidir. Yoksa ne manası kalır ki zulme karşı olan duruşumuzun?


Bir şeyleri eleştirmekle yeni bir şeyler söylenmiş olmaz. Kuru eleştiri safsatadır fiile geçilmediği sürece. Peki elden ne gelir? Bir hadis-i şerifte tavrımız şöyle sıralanıyor: 1. Elle düzelt 2. Dille düzelt 3. Kalple buğzet. Bu bir sıralamadır. Bu üç tavırdan birisini seçip de harekete geçmeyiz. Sıralamayı gözetiriz. Yani öncelikle zulmü elle düzeltmeye çalışırız. Olmadı mı? O halde dille düzeltiriz. O da mı olmadı? Hiç mi çare yok? Bütün yolları denedik ancak elden ve dilden bir şey gelmedi mi? Pek muhtemel değil ancak böyle zamanlarda da kalple buğzederiz. Zulümden nefret ederiz ve zalime buğzederiz.


Her durumda

Her zaman

Herkesin

YapabileceÄŸi

Herhangi bir ÅŸey

VARDIR.

  • X
  • Instagram
bottom of page